Neki su od nas naslijedili efikasniji probavni sustav od drugih. Ako se ne možemo svaki dan osloboditi otrova, toksini se postupno godinama talože u našem tijelu slično tome kako ugljen začepljuje stroj. Zbog zatvora se možemo osjećati vrlo umorno i loše. Čišćenje crijeva donosi iznenađujuće olakšanje pa bih ovom prilikom preporučila svaki dan uzeti čašu kefira ili jogurta s 1 žlicom mljevenog lana.
U te svrhe donosimo još recepata za ukusna jela od sezonskih namirnica:
Prosena kaša
Sastojci:
- proso
- 1 banana
- 2 žlice jogurta ½ kašičice meda
Priprema:
Skuhati proso 1:2 ( 1 šalica prosa, 2 šalice vode). Nasjeckati bananu i preliti jogurtom i medom
Ručak za 12 minuta –Kupus sa začinima, savršen prilog uz ribu ili piletinu
Sastojci:
- 1 žlica ulja
- 2 žlice sjemena od slačice (gorušice)
- 1 žličica kurkume
- 1 crveni luk
- 1 glavica kupusa s izvađenim jezgrom, razdijeljena na 4 jednaka djela i isjeckana na tanke kriške
- ½ žilice morske soli
- 2 žlice svježeg limunovog soka
Priprema:
U velikom tiganju zagrijte ulje, dodajte sjeme slačice i kurkumu dok ne zacvrči (vrlo kratko). Dodajte crveni luk i pržite 2-3 minute miješajući. Dodajte kupus i sol, dobro promiješajte i kuhajte poklopljeno na srednjoj vatri često miješajući dok kupus ne uvene. Kupus poprskajte limunovim sokom i kuhajte na slaboj vatri 12 minuta.
Pirjani kelj i krumpir
Sastojci:
- 4 žlice biljnog ulja
- 450g kelja
- 4 krumpira oguljena i nasjeckana na kockice
- 1 žlica ribanog svježeg đumbira
- ½ žilice mljevene ljute paprike ili kajenskog papra
- 1 žličica kurkume
- 4 žlice soka od rajčice
- 1,5 žličice soli
- ½ žličice šećera
- 150ml vode
Priprema:
3 žlice biljnog ulja zagrijte u posudi na laganoj vatri. Potom dodajte kockice krumpira i pržite miješajući dok ne poprime svjetlo smeđu boju, pa ih prebacite u zdjelu. U istu posudu stavite preostalu 1 žlicu ulja i ribani đumbir. Ubacite ljutu papričicu i kurkumu i nastavite pržiti još nekoliko sekundi. Dodajte kelj i pržite miješajući povremeno još 3-4 minute. Dodajte sok od rajčice, prženi krumpir, šećer i vodu.
Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Posolite, promiješajte i poslužite.
Salata od oraha i krastavaca
Sastojci:
- 1 šalica sirovih oraha
- 1 krastavac, oguljen i narezan
Ukus oraha i krastavaca se veoma dobro slažu – nutritivno je ovo jelo od ogromne koristi!
Davne 1977. grupa istraživača uočila je vezu između stresa i imunološkog sistema. Ustanovljeno je da određena stanja ljudskog tijela potiču stres, kao što je nedovoljna i nepravilna ishrana, nedovoljno sna, tjelesna neaktivnost i emocionalna nestabilnost.
Izbjegavanjem teško probavljive hrane i redovitim čišćenjem naših crijeva njegujemo svoj prirodni imunitet jer se najveći dio imunih stanica nalazi u našim crijevima.
Donosimo nekoliko savjeta i recepata kako brzo i lako očistiti crijeva:
- Limunadu praviti sa toplom vodom.
- Za čišćenje debelog crijeva svako jutro na prazan želudac popiti čašu jogurta sa jednom žlicom maslinovog ulja. Isto učiniti još 2 puta tijekom dana.
- U pola čaše vode natopiti 5 suhih šljiva, 5 očišćenih datulja, 1 žlicu mljevenog lanenog sjemena i sve to natopiti 10min prije 2 glavna obroka (ručka i večere).
Ukoliko se želimo pravilno hraniti, te zadovoljiti sve potrebe organizma za nutrijentima, nužno je započeti dan sa zdravim obrokom kao i imati listu zdravih recepata za slastan i zdrav ručak.
Namirnice koje bi trebalo uvrstiti u svoj doručak:
- Integralni kruh od cjelovitog zrna,
- mladi sir,
- vegetarijanska pašteta (slanutak, humus),
- voće,
- voćni sokovi,
- pahuljice s obranim mlijekom ili mlijekom od soje ili badema ,
- dvopek,
- blagi čaj,
- ječam (sadrži vitamine B1 i B6 koji pomažu kod problema sa stresom, a ječmena sluz podmazuje crijeva).
Ideje za zdravi doručak:
Zdrava kaša (za 1 osobu)
Sastojci:
- 2 šalice kuhanog ječma i/ili riže
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 6 šalica vode
- 2 šalice obranog mlijeka ili mlijeka od soje
- ½ šalice prženih sjeckanih badema
Priprema:
Ječam i zobene pahuljice skuhati u mlijeku i vodi. Kada prokuha smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da se kuha još 20min. Ostaviti da se malo ohladi i dodati pržene isjeckane bademe.
Chia sjemenke u jogurtu ili kefiru
Sastojci:
- 2 žlice chia sjemenki
- 2 dcl jogurta ili kefira
Priprema:
Ostaviti 20ak min da sjemenke nabubre u jogurtu ili kefiru. Ukoliko želite eksperimentirati s okusima, dodajte banana, zobene pahuljice i/ili bobičasto voće.
Ideja za zdravi ručak:
Salata od slanutka
- 2 šalice kuhanog slanutka ili iz konzerve
- ¼ šalice nasjeckanog crvenog luka na mjesece
- ¼ šalice nasjeckane mrkve na štapiće
- ¼ šalice korijena celera narezanog na štapiće
- 3 jušne žlice sitno sjeckanog mladog luka
- Ocat
- Ulje
Priprema:
Slanutak iz konzerve oprati. Skuhati mrkvu i izvaditi iz vode. U istu vodu dodati luk i kuhati 2-3 minute. Izvaditi luk iz vode pa dodati celer i kuhati 2-3 minuta. Izvaditi i celer i ostaviti da se povrće ohladi. Povrću dodati slanutak, sve pomiješati, dodati sitno nasjeckani mladi luk, vrlo malo octa i vrlo malo ulja.
Savjet: pazite na svoje disanje! Dubokim disanjem i redovitim opuštanjem lakše ćete prebroditi stresne situacije i automatski podići svoj imunitet.
Svojim pozitivnim komentarima koje redovito upućujete našoj teta Milijani ohrabrujete nas da nastavimo dalje sa rubrikom kulinarskih čarolija. Donosimo nove super recepte.
Pripravak od meda i kurkume:
Sastojci:
- 100g meda
- 1 žlica kurkume
- 1 žličica zelenog ili crnog papra
Priprema:
Sve zajedno pomiješati i uzimati 2-3 puta dnevno po 1 žličicu.
Palenta s graškom i gljivama
Sastojci:
- 250g palente
- 500g šampinjona
- 400g graška
- Vrhnje za kuhanje ili sojino vrhnje
- Maslinovo ulje
- 1 žlica bosiljka
- 1 žlica peršuna
- Sol
- Papar
Priprema:
Palentu kuhati u vodi u omjeru 4:1 (npr 4 šalice vode, 1 šalica palente). Šampinjone pirjati na maslinovom ulju. Grašak kuhati u slanoj vodi oko 15 minuta. Šamponjone i grašak pomiješati, dodati vrhnje za kuhanje ili sojino vrhnje (nije obvezno). Sve zajedno začiniti i poslužiti uz palentu.
Ukoliko želite, možete naribati tvrdi sir od gore.
Grah sa paštrnjakom za 1 osobu
Sastojci:
- 1 šalica graha
- 1,5 šalice paštrnjaka
- Lovorov list
- 2 žlice ječma
- Sol
- Papar
Priprema:
Namočiti grah preko noći, ujutro ga isprati i kuhati. Ocijediti vodu, sipati hladnu i kuhati na laganoj vatri. Dodati lovorov list i nasjeckan paštrnjak. Kuhati oko 90 minuta. Dodati dvije žlice kuhanog ječma (nije obvezno). Sve zajedno posoliti i popapriti i kuhati još 5 min.
Nastavljamo sa superhranom do superimuniteta.
Glavnina našeg imuniteta nalazi se u probavnom sustavu. Da bi rad probavnog sustava funkcionirao, u prehranu je potrebno uvrstiti namirnice bogate vlaknima (žitarice, mahunarke, voće, povrće, sjemenke). Vlakna reguliraju rad i stimuliraju čišćenje crijeva, što u konačnici dovodi do pojačanog imuniteta.
Sjemenke pored toga što su bogate bjelančevinama i vlaknima, sadrže još mnogo vitamina i minerala što ih čini osobito čudesnom hranom. Mahunarke mogu biti zamjena za meso jer obiluju željezom i bogate su vlaknima koja djeluju blagotvorno na zdravlje i imunitet.
Donosimo nekoliko recepata s ovim namirnicama.
Mlijeko od sezamovih sjemenki
Sastojci:
- 1 šalica sezama
- 8 šalica vode
Priprema:
Sjemenke sezama namočiti u vodu u omjeru 1:8 (npr. 1 šalica sezama na 8 šalica vode) i ostaviti preko noći. Sutradan smiksati u blenderu.
Ovo mlijeko od sezamovih sjemenki može se dodavati voću, juhama od povrća, žitaricama uz doručak, koristiti kao preljev za salate i dr.
Frape od sezamovih sjemenki i banana
Sastojci:
- 1 šalica sezamovog mlijeka
- 3-4 datulje ili 2 žlice grožđica
- 1 banana
Priprema:
Sve izmiksati u blenderu i tako piti.
Preljev od sezamovih sjemenki
Sastojci:
- 1 šalica jogurta
- 3 žlice mljevenog sezama
- Prstohvat soli
- 1 žlica nasjeckanog vlasca
- Kajenski papar
Priprema:
Sve zajedno pomiješati i kombinirati s kuhanom palentom ili rižom.
Iz kuharice „Hrana za život“ od Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejića
Leća s kiselim kupusom
Sastojci:
- 2 šalice zelene leće
- 1 lovorov list
- 2 šalice kiselog kupusa
- Voda
Priprema:
Leću oprati, preliti vodom i kuhati tzv. šok terapijom (na svakih par minuta dolijevati hladnu vodu). Nakon 20min dodati usitnjeni kiseli kupus. Smanjiti vatru i poklopljeno kuhati još 20min na srednje jakom plamenu. Na kraju otklopiti i kuhati dok ostatak tekućine ne ispari.
Palenta s grahom i maslačkom
Sastojci:
- Palenta
- 200g graha
- 3 režnja češnjaka
- Bučino ili maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- 200g-300g lista maslačka, rikole ili špinata
Priprema:
Palentu kuhati u posoljenoj vodi, u omjeru 1:4 (npr. 1 šalica palente na 4 šalice vode).
Odvojeno skuhati grah koji smo dan ranije namočili.
Usitnjeni češnjak ili mladi bijeli luk pirjati na ulju, tome dodati grah s malo vode u kojoj se kuhao (tek toliko da ne zagori), posoliti, popapriti i dodati narezani maslačak, rikolu ili špinat. Sve zajedno propirjati i poslužiti preko palente.
Prehlada i gripa – što bismo trebali znati:
Visok postotak akutnih infekcija dišnog sustava, uključujući prehladu i gripu, uzrokovan je virusima.
Prehranom možemo izgraditi prirodni imunitet koji će uspješno izaći na kraj s virusima koji se nalaze u našem okruženju i prijetnja su našem zdravlju. Spojevi iz orašasti plodova, mahunarki, sjemenki i bobičastog voća posjeduju zaštitni potencijal za organizam, osobito ukoliko ih se u prehrani kombinira sa zelenim lisnatim povrćem, gljivama i lukom. Kombinacija ovih spojeva mnogo je djelotvornija od bilo koje zasebne tvari, čak i u visokoj dozi.
Superimunitet, odnosno imunitet koji funkcionira u svom punom potencijalu, stvara se prehranom koja obuhvaća hranu za jačanje imuniteta. Visok udio imunosnih stanica nalazi se u našim crijevima. Stoga je poželjno svakodnevno čistiti naša crijeva, bubrege i jetru.
Donosimo nekoliko recepata u tu svrhu.
Za čišćenje bubrega
Sastojci:
- 2 žlice (osušenog ili svježeg) lista peršina
- 1 žlica (osušenog ili svježeg) lista mente
- 2 dcl vrele vode
Priprema:
Peršin i mentu preliti s 2dcl vrele vode i ostaviti da odstoji par minuta. Čaj piti 3 puta na dan u kontinuitetu od 3 dana za djelotvorno čišćenje bubrega.
Za čišćenje jetre
Sastojci:
- Zeleno lisnato povrće (zelena salata, kelj, kupus, raštan, rukola)
- Gljive
- Vlasac
- Sjemenke (lan, bundeva, suncokret, sezam)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 limun
Priprema:
Gljive i vlasac pirjati na laganoj vatri. Pripremiti salatu od zelenog povrća i sjemenki. Sve sjediniti i začiniti maslinovim uljem i limunovim sokom.
Za čišćenje crijeva
1) 2 žlice maslinovog ulja ujutro na prazan stomak
2) ½ žlice Psyllium praha (možete ga pronaćim u trgovinama zdrave hrane i u kutku zdrave hrane u supermarketima npr. Kauflandu, Konzumu, pa i u DM-u) razmutiti u 2 dcl vode i brzo popiti dok se ne stvori gel
3) Čaj od lanenih sjemenki: 1 čajnu žličicu sjemenki lana preliti s 2, 5 dcl ključale vode, te ostaviti da odstoji 15ak minuta, zatim procijediti i piti ujutro na prazan stomak, 3 dana za redom
Prisjetimo se nekih jednostavnih recepata predstavljenih na radionicima Zdrave hrane u Europskom domu Vukovar:
Palenta sa češnjakom, kajenskim paprom i sjemenkama suncokreta
Sastojci:
- Palenta
- Češnjak
- Maslinovo ulje
- Jogurt
- Kajenski papar
- Sjemenke suncokreta
Priprema:
Kuhati palentu u posoljenoj vodi, u omjeru 1:4 (npr. 1 šalica palente na 4 šalice vode). Odvojeno pirjati češnjak na maslinovom ulju, te dodati kajenskog papra po želji. Taj umak preliti preko palente, preliti jogurtom i posuti prženim suncokretovim sjemenkama.
Varivo od ječma i koprive za 4 osobe
Sastojci:
- 200g ječma
- 2 glavice crvenog luka
- Svježa kopriva ili blitva
- Crni ili kajenski papar
- Sol
Priprema:
Ječam dobro isprati i ostaviti da odstoji preko noći natopljen u vodi. Kuhati sat vremena. Odvojeno pirjati luk i pofurenu isjeckanu koprivu ili blitvu. Luk i koprivu dodati ječmu i kuhati još 10 minuta. Zatim posoliti i popapriti te ostaviti 10ak minuta da odstoji.
Savjet za kraj:
Svako jutro na prazan stomak popiti “peckavu limunadu” napravljenu od tople vode, cijeđenog limuna, kajenskog papra i meda kako biste zakiseljeni organizam doveli u alkalno stanje.