Neki su od nas naslijedili efikasniji probavni sustav od drugih. Ako se ne možemo svaki dan osloboditi otrova, toksini se postupno godinama talože u našem tijelu slično tome kako ugljen začepljuje stroj. Zbog zatvora se možemo osjećati vrlo umorno i loše. Čišćenje crijeva donosi iznenađujuće olakšanje pa bih ovom prilikom preporučila svaki dan uzeti čašu kefira ili jogurta s 1 žlicom mljevenog lana.

U te svrhe donosimo još recepata za ukusna jela od sezonskih namirnica:

Prosena kaša

Sastojci:

  • proso
  • 1 banana
  • 2 žlice jogurta ½ kašičice meda

Priprema:

Skuhati proso 1:2 ( 1 šalica prosa, 2 šalice vode). Nasjeckati bananu i preliti jogurtom i medom

Ručak za 12 minutaKupus sa začinima, savršen prilog uz ribu ili piletinu

Sastojci:

  • 1 žlica ulja
  • 2 žlice sjemena od slačice (gorušice)
  • 1 žličica kurkume
  • 1 crveni luk
  • 1 glavica kupusa s izvađenim jezgrom, razdijeljena na 4 jednaka djela i isjeckana na tanke kriške
  • ½ žilice morske soli
  • 2 žlice svježeg limunovog soka

Priprema:

U velikom tiganju zagrijte ulje, dodajte sjeme slačice i kurkumu dok ne zacvrči (vrlo kratko). Dodajte crveni luk i pržite 2-3 minute miješajući. Dodajte kupus i sol, dobro promiješajte i kuhajte poklopljeno na srednjoj vatri često miješajući dok kupus ne uvene. Kupus poprskajte limunovim sokom i kuhajte na slaboj vatri 12 minuta.

Pirjani kelj i krumpir

Sastojci:

  • 4 žlice biljnog ulja
  • 450g kelja
  • 4 krumpira oguljena i nasjeckana na kockice
  • 1 žlica ribanog svježeg đumbira
  • ½ žilice mljevene ljute paprike ili kajenskog papra
  • 1 žličica kurkume
  • 4 žlice soka od rajčice
  • 1,5 žličice soli
  • ½ žličice šećera
  • 150ml vode

Priprema:

3 žlice biljnog ulja zagrijte u posudi na laganoj vatri. Potom dodajte kockice krumpira i pržite miješajući dok ne poprime svjetlo smeđu boju, pa ih prebacite u zdjelu. U istu posudu stavite preostalu 1 žlicu ulja i ribani đumbir. Ubacite ljutu papričicu i kurkumu i nastavite pržiti još nekoliko sekundi. Dodajte kelj i pržite miješajući povremeno još 3-4 minute. Dodajte sok od rajčice, prženi krumpir, šećer i vodu.

Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Posolite, promiješajte i poslužite.

Salata od oraha i krastavaca

Sastojci:

  • 1 šalica sirovih oraha
  • 1 krastavac, oguljen i narezan

Ukus oraha i krastavaca  se veoma dobro slažu – nutritivno je ovo jelo od ogromne koristi!

Davne 1977. grupa istraživača uočila je vezu između stresa i imunološkog sistema. Ustanovljeno je da određena stanja ljudskog tijela potiču stres, kao što je nedovoljna i nepravilna ishrana, nedovoljno sna, tjelesna neaktivnost i emocionalna nestabilnost.

Izbjegavanjem teško probavljive hrane i redovitim čišćenjem naših crijeva njegujemo svoj prirodni imunitet jer se najveći dio imunih stanica nalazi u našim crijevima.

Donosimo nekoliko savjeta i recepata kako brzo i lako očistiti crijeva:

  • Limunadu praviti sa toplom vodom.
  • Za čišćenje debelog crijeva svako jutro na prazan želudac popiti čašu jogurta sa jednom žlicom maslinovog ulja. Isto učiniti još 2 puta tijekom dana.
  • U pola čaše vode natopiti 5 suhih šljiva, 5 očišćenih datulja, 1 žlicu mljevenog lanenog sjemena i sve to natopiti 10min prije 2 glavna obroka (ručka i večere).

Ukoliko se želimo pravilno hraniti, te zadovoljiti sve potrebe organizma za nutrijentima, nužno je započeti dan sa zdravim obrokom kao i imati listu zdravih recepata za slastan i zdrav ručak.

Namirnice koje bi trebalo uvrstiti u svoj doručak:

  • Integralni kruh od cjelovitog zrna,
  • mladi sir,
  • vegetarijanska pašteta (slanutak, humus),
  • voće,
  • voćni sokovi,
  • pahuljice s obranim mlijekom ili mlijekom od soje ili badema ,
  • dvopek,
  • blagi čaj,
  • ječam (sadrži vitamine B1 i B6 koji pomažu kod problema sa stresom, a ječmena sluz podmazuje crijeva).

Ideje za zdravi doručak:

Zdrava kaša (za 1 osobu)

Sastojci:

  • 2 šalice kuhanog ječma i/ili riže
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 6 šalica vode
  • 2 šalice obranog mlijeka ili mlijeka od soje
  • ½ šalice prženih sjeckanih badema

Priprema:

Ječam i zobene pahuljice skuhati u mlijeku i vodi. Kada prokuha smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da se kuha još 20min. Ostaviti da se malo ohladi i dodati pržene isjeckane bademe.

Chia sjemenke u jogurtu ili kefiru

Sastojci:

  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 dcl jogurta ili kefira

Priprema:

Ostaviti 20ak min da sjemenke nabubre u jogurtu ili kefiru. Ukoliko želite eksperimentirati s okusima, dodajte banana, zobene pahuljice i/ili bobičasto voće.

Ideja za zdravi ručak:

Salata od slanutka

  • 2 šalice kuhanog slanutka ili iz konzerve
  • ¼ šalice nasjeckanog crvenog luka na mjesece
  • ¼ šalice nasjeckane mrkve na štapiće
  • ¼ šalice korijena celera narezanog na štapiće
  • 3 jušne žlice sitno sjeckanog mladog luka
  • Ocat
  • Ulje

Priprema:

Slanutak iz konzerve oprati. Skuhati mrkvu i izvaditi iz vode. U istu vodu dodati luk i kuhati 2-3 minute. Izvaditi luk iz vode pa dodati celer i kuhati 2-3 minuta. Izvaditi i celer i ostaviti da se povrće ohladi. Povrću dodati slanutak, sve pomiješati, dodati sitno nasjeckani mladi luk, vrlo malo octa i vrlo malo ulja.

Savjet: pazite na svoje disanje! Dubokim disanjem i redovitim opuštanjem lakše ćete prebroditi stresne situacije i automatski podići svoj imunitet.

Svojim pozitivnim komentarima koje redovito upućujete našoj teta Milijani ohrabrujete nas da nastavimo dalje sa rubrikom kulinarskih čarolija. Donosimo nove super recepte.

Pripravak od meda i kurkume:

Sastojci:

  • 100g meda
  • 1 žlica kurkume
  • 1 žličica zelenog ili crnog papra

Priprema:

Sve zajedno pomiješati i uzimati 2-3 puta dnevno po 1  žličicu.

Palenta s graškom i gljivama

Sastojci:

  • 250g palente
  • 500g šampinjona
  • 400g graška
  • Vrhnje za kuhanje ili sojino vrhnje
  • Maslinovo ulje
  • 1 žlica bosiljka
  • 1 žlica peršuna
  • Sol
  • Papar

Priprema:

Palentu kuhati u vodi u omjeru 4:1 (npr 4 šalice vode, 1 šalica palente). Šampinjone pirjati na maslinovom ulju. Grašak kuhati u slanoj vodi oko 15 minuta. Šamponjone i grašak pomiješati, dodati vrhnje za kuhanje ili sojino vrhnje (nije obvezno). Sve zajedno začiniti i poslužiti uz palentu.

Ukoliko želite, možete naribati tvrdi sir od gore.

Grah sa paštrnjakom  za 1 osobu

Sastojci:

  • 1 šalica graha
  • 1,5 šalice paštrnjaka
  • Lovorov list
  • 2 žlice ječma
  • Sol
  • Papar

Priprema:

Namočiti grah preko noći, ujutro ga isprati i kuhati. Ocijediti vodu, sipati hladnu i kuhati na laganoj vatri. Dodati lovorov list i nasjeckan paštrnjak. Kuhati oko 90 minuta. Dodati dvije žlice kuhanog ječma (nije obvezno). Sve zajedno posoliti i popapriti i kuhati još 5 min.


Nastavljamo sa superhranom do superimuniteta.

Glavnina našeg imuniteta nalazi se u probavnom sustavu. Da bi rad probavnog sustava funkcionirao, u prehranu je potrebno uvrstiti namirnice bogate vlaknima (žitarice, mahunarke, voće, povrće, sjemenke). Vlakna reguliraju rad i stimuliraju čišćenje crijeva, što u konačnici dovodi do pojačanog imuniteta.

Sjemenke pored toga što su bogate bjelančevinama i vlaknima, sadrže još mnogo vitamina i minerala što ih čini osobito čudesnom hranom. Mahunarke mogu biti zamjena za meso jer obiluju željezom i bogate su vlaknima koja djeluju blagotvorno na zdravlje i imunitet.

 Donosimo nekoliko recepata s ovim namirnicama.

Mlijeko od sezamovih sjemenki

Sastojci:

  • 1 šalica sezama
  • 8 šalica vode

Priprema:

Sjemenke sezama namočiti u vodu u omjeru 1:8 (npr. 1 šalica sezama na 8 šalica vode) i ostaviti preko noći. Sutradan smiksati u blenderu.

Ovo mlijeko od sezamovih sjemenki može se dodavati voću, juhama od povrća, žitaricama uz doručak, koristiti kao preljev za salate i dr.

Frape od sezamovih sjemenki i banana

Sastojci:

  • 1 šalica sezamovog mlijeka
  • 3-4 datulje ili 2 žlice grožđica
  • 1 banana

Priprema:

Sve izmiksati u blenderu i tako piti.

Preljev od sezamovih sjemenki

Sastojci:

  • 1 šalica jogurta
  • 3 žlice mljevenog sezama
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica nasjeckanog vlasca
  • Kajenski papar

Priprema:

Sve zajedno pomiješati i  kombinirati s kuhanom palentom ili rižom.


Iz kuharice „Hrana za život“ od Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejića

Leća s kiselim kupusom

Sastojci:

  • 2 šalice zelene leće
  • 1 lovorov list
  • 2 šalice kiselog kupusa
  • Voda

Priprema:

Leću oprati, preliti vodom i kuhati tzv. šok terapijom (na svakih par minuta dolijevati hladnu vodu). Nakon 20min dodati usitnjeni kiseli kupus. Smanjiti vatru i poklopljeno kuhati još 20min na srednje jakom plamenu. Na kraju otklopiti i kuhati dok ostatak tekućine ne ispari.

Palenta s grahom i maslačkom

Sastojci:

  • Palenta
  • 200g graha
  • 3 režnja češnjaka
  • Bučino ili maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • 200g-300g lista maslačka, rikole ili špinata

Priprema:

Palentu kuhati u posoljenoj vodi, u omjeru 1:4 (npr. 1 šalica palente na 4 šalice vode).

Odvojeno skuhati grah koji smo dan ranije namočili. 

Usitnjeni češnjak ili mladi bijeli luk pirjati na ulju, tome dodati  grah s malo vode u kojoj se kuhao (tek toliko da ne zagori), posoliti, popapriti i dodati narezani maslačak, rikolu ili špinat. Sve zajedno propirjati i poslužiti preko palente.


Prehlada i gripa – što bismo trebali znati:

Visok postotak akutnih infekcija dišnog sustava, uključujući prehladu i gripu, uzrokovan je virusima.

Prehranom možemo izgraditi prirodni imunitet koji će uspješno izaći na kraj s virusima koji se nalaze u našem okruženju i prijetnja su našem zdravlju. Spojevi iz orašasti plodova, mahunarki, sjemenki i bobičastog voća posjeduju zaštitni potencijal za organizam, osobito ukoliko ih se u prehrani kombinira sa zelenim lisnatim povrćem, gljivama i lukom. Kombinacija ovih spojeva mnogo je djelotvornija od bilo koje zasebne tvari, čak i u visokoj dozi.

Superimunitet, odnosno imunitet koji funkcionira u svom punom potencijalu, stvara se prehranom koja obuhvaća hranu za jačanje imuniteta. Visok udio imunosnih stanica nalazi se u našim crijevima. Stoga je poželjno svakodnevno čistiti naša crijeva, bubrege i jetru.

Donosimo nekoliko recepata u tu svrhu.

Za čišćenje bubrega

Sastojci:

  • 2 žlice (osušenog ili svježeg) lista peršina
  • 1 žlica (osušenog ili svježeg) lista mente
  • 2 dcl vrele vode

Priprema:

Peršin i mentu preliti s 2dcl vrele vode i ostaviti da odstoji par minuta. Čaj piti 3 puta na dan u kontinuitetu od 3 dana za djelotvorno čišćenje bubrega.

Za čišćenje jetre

Sastojci:

  • Zeleno lisnato povrće (zelena salata, kelj, kupus, raštan, rukola)
  • Gljive
  • Vlasac
  • Sjemenke (lan, bundeva, suncokret, sezam)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 limun

Priprema:

Gljive i vlasac pirjati na laganoj vatri. Pripremiti salatu od zelenog povrća i sjemenki. Sve sjediniti i  začiniti maslinovim uljem i limunovim sokom.

Za čišćenje crijeva

1) 2 žlice maslinovog ulja ujutro na prazan stomak

2) ½ žlice Psyllium praha (možete ga pronaćim u trgovinama zdrave hrane i u kutku zdrave hrane u supermarketima npr. Kauflandu, Konzumu, pa i u DM-u)  razmutiti u 2 dcl vode i  brzo popiti dok se ne stvori gel

3) Čaj od lanenih sjemenki: 1 čajnu žličicu sjemenki lana preliti s  2, 5 dcl ključale vode, te ostaviti da odstoji 15ak minuta, zatim procijediti i piti ujutro na prazan stomak, 3 dana za redom


Prisjetimo se nekih jednostavnih recepata predstavljenih na radionicima Zdrave hrane u Europskom domu Vukovar:

Palenta sa češnjakom, kajenskim paprom i sjemenkama suncokreta

Sastojci:

  • Palenta
  • Češnjak
  • Maslinovo ulje
  • Jogurt
  • Kajenski papar
  • Sjemenke suncokreta

Priprema:

Kuhati palentu u posoljenoj vodi, u omjeru 1:4 (npr. 1 šalica palente na 4 šalice vode). Odvojeno pirjati češnjak na maslinovom ulju, te dodati kajenskog papra po želji. Taj umak preliti preko palente, preliti jogurtom i posuti prženim suncokretovim sjemenkama.

Varivo od ječma i koprive za 4 osobe

Sastojci:

  • 200g ječma
  • 2 glavice crvenog luka
  • Svježa kopriva ili blitva
  • Crni ili kajenski papar
  • Sol

Priprema:

Ječam dobro isprati i ostaviti da odstoji preko noći natopljen u vodi. Kuhati sat vremena. Odvojeno pirjati luk i pofurenu isjeckanu koprivu ili blitvu. Luk i koprivu dodati ječmu i kuhati još 10 minuta. Zatim posoliti i popapriti te ostaviti 10ak minuta da odstoji.

Savjet za kraj: 

Svako jutro na prazan stomak popiti “peckavu limunadu” napravljenu od tople vode, cijeđenog limuna, kajenskog papra i meda kako biste zakiseljeni organizam doveli u alkalno stanje.