Nositelj projekta:
Europski dom Vukovar

Partneri: 
Kreuzberger Initiative gegen Antisemitismus , Berlin
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb 

Program:
Citizens, Equality, Rights and Values Programme” (Građani, jednakost, prava i vrijednosti)

Suradnici na projektu:
Gimnazija Vukovar, Gimnazija u Landau u Njemačkoj, Židovska općina Osijek, Gradski muzej Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar te ostale institucije grada Vukovara.

O projektu:
Kroz obrazovne aktivnosti učenici Gimnazije Vukovar provesti će samostalno istraživanje o židovskoj povijesti grada Vukovara, koristeći različite metode povijesnog istraživanja, s kritičkim ispitivanjem današnjeg obilježavanja sjećanja i prijetnji koje antisemitizam i poricanje holokausta predstavljaju tom sjećanju. 

Istraživanje učenika o nasljeđu Židova u našem gradu i rezultati bit će predstavljeni vukovarskoj javnosti u obliku izložbe, koja će otvoriti prostor za raspravu o gradskoj kulturi sjećanja s obzirom na njegovu židovsku baštinu. Tijekom studijskog putovanja učenici će imati priliku upoznati se s kulturom sjećanja u njemačkom gradu Landau.  

Nadalje, projekt će provesti anketu i prikupiti podatke o poznavanju židovske povijesti i antisemitizma među učenicima i ojačati kapacitete Vukovara za educiranje o ovim temama kroz obuku 25 radnika s mladima.

Cilj projekta:
Upoznati širu javnost osobito mlade sa židovskom poviješću u Vukovaru i regiji i potaknuti ih na istraživanje židovske zajednice koja je nekada oblikovala grad, ali i na događaje koji su doveli do nestanka ove zajednice u holokaustu. 

Projekt će stvoriti svijest o perspektivama koje su podzastupljene u dominantnim povijesnim narativima u Hrvatskoj i poticati javni dijalog koji vodi ka većoj toleranciji prema drugim sjećanjima, jačoj društvenoj koheziji i kulturi sjećanja. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije, ukupne je vrijednosti 95.145,00 Eura

Trajanje projekta je od 01. prosinca 2022. do 30. studenog 2024.


Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.