Tribina Europskog doma Vukovar 2020.

Zaklada Friedrich Ebert i Europski dom Vukovar

U burnom predizbornom razdoblju često se govori o profilima birača, o tome koje su skupine sklone ljevici, centru ili desnici. Postavlja se pitanje, što povezuje različite skupine birača, a što ih razdvaja? Koje teme birači u Hrvatskoj smatraju važnima? I glasaju li u skladu sa svojim uvjerenjima?
Odgovore na ova pitanja donose rezultati dvaju anketa provedenih u suradnji Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i njemačke Zaklade Friedrich Ebert 2018. i 2020. godine na velikom uzorku biračkog tijela.
U nastavku diskusije imamo priliku razgovarati s predstavnicima nekoliko stranaka. U tom kontekstu zanima nas koliko su se stranke zalagale za svoje birače? Vode li računa tijekom kampanje privući neodlučne, manje zainteresirane? Na koji način reagiraju na izazove unutar svoga biračkog tijela?Sudionici panel rasprave su:
dr. Nebojša Blanuša, politolog, Sveučilište u Zagrebu
dr. Nenad Zakošek, politolog, Sveučilište u Zagrebu
Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih Hrvatske
Ivan Vidiš, predsjednik mladeži HDZa, tbc
Rada Borić, politička platforma Možemo, tbc
Moderatorica: dr. Lana Mayer, Europski dom Vukovar

07. srpanj 2020


Tribina Europskog doma Vukovar 2019.

Friedrich-Ebert-Stiftung 
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Društveni kapital u zajednici
Nositelj projekta: Europski dom Vukovar

Cilj: aktivirati građane i uključiti ih u razmjenu iskustava, ideja i vještina kako postojećim znanjima i umijećima zajedno doprinijeli boljoj suradnji među različitim skupinama i aktivirati se lokalno. Projektom nastojimo pomoći prevladavanju podijeljenosti putem  obnove povjerenja te pružiti građanima podršku u njihovom razvoju u smislu cjeloživotnog učenja kako bi postali ravnopravni građani Europske unije. Ovi ciljevi će se ostvarivati putem informiranja i educiranja građana kroz individualni rad u radionicama, slušanje predavanja, sudjelovanje na konferencijama i diskusijama. 

Razdoblje: 01/2019 – 12/2019


Tribina Europskog doma Vukovar 2016.

Europski dom Vukovar, Europski dom Zagreb i Zaklada Friedrich Ebert iz Zagreba
Nositelj projekta: Europski dom Vukovar

“Multikulturalnost Vukovara kroz prošlost i sadašnjost”
Uvodna izlaganja: Dr. sc. Lidija Barišić Bogišić, Dr. sc. Lana Mayer
Dr. sc. Lidija Barišić Bogišić predstavit će dijelove iz svoje doktorske disertacije Etnosi i konfesije u Vukovaru i vukovarskom kraju od 1918. do 1941. s posebnim osvrtom na manjinske zajednice, a Lana Mayer, predsjednica Europskog doma Vukovar, osvrnut će se na život u Vukovaru danas u svjetlu njegove višeetničnosti i multikulturalnosti.

14. lipnja 2016.

Tribina Europskog doma Vukovar 2015.

Nositelj projekta: Europski dom Vukovar

U okviru nacionalne manifestacije „Noć knjige 2015.” Gradska knjižnica Vukovar organizirala je različite programe za djecu i odrasle 23. travnja 2015. godine. U sklopu programa „Ljudi koji čine grad”, na kojem su se predstavile udruge i kulturna društva grada Vukovara, predsjednica Europskog doma Vukovar dr. Lana Mayer za Udrugu Nijemaca i Austrijanaca Vukovar govorila je o njemačkoj nacionalnoj manjini u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Pri tome je pobliže predstavila romane Zelena ulica autorice Zdenke Štefančić Mufa, rođene Vukovarke, i Zavičaj, zaborav autora Ludwiga Bauera.
Svaka udruga i društvo organiziralo je prigodnu izložbu, predstavilo se kroz književnu riječ svoga zavičajnika te pripremilo svoje nacionalno jelo. U programu su također sudjelovali Udruga Mađara grada Vukovara, , Ukrajinsko kulturno – prosvjetno društvo “Ivan Franko” Vukovar te KUD “Osif Kostelnik” Vukovar. Manifestaciju je popratio veliki broj naših sugrađana koji su na kraju programa imali priliku degustirati pripremljena jela.

23. travnja 2015.