“Pädagogisches Landesinstitut Rheinland-Pfalz” iz Njemačke nositelj je Erasmus+ projekta  “European Values for New Generations – Living Democracy in Schools”, kojemu je cilj razmjena praksi između partnera u području sudjelovanja učenika u nastavnom procesu i životu škole, s posebnim naglaskom na kompetencije učitelja za pripremu učenika za život aktivnih demokratskih građana.

Od 2. do 6. svibnja 2022. u okviru projekta „Education 4 democracy“, Europski dom Vukovar i Gimnazija Vukovar ugostili su 12 stručnjaka iz partnerskih organizacija i škola iz Njemačke, Poljske, Finske i Španjolske.

Tijekom boravka u Vukovaru, partneri su posjetili Gimnaziju Vukovar i Europski dom Vukovar.

Učenici i nastavnici Gimnazije Vukovar predstavili su vrijednosti, principe i aktivnosti u demokratskom obrazovanju, a gosti su imali priliku promatrati različite razrede i razgovarati o svojim dojmovima i razmišljanjima s djelatnicima škole.

Prilikom teorijske refleksije, diskusije i analize partneri su saznali više o stanju demokratskih struktura i vrijednosti u srednjoj školi i obrazovnom sustavu u Hrvatskoj općenito, što su usporedili s iskustvima i strukturama u svojim zemljama.

Cijeli tjedan radionica u kontekstu projekta “Education 4 Democracy” bio je ispunjen plodnom razmjenom, produktivnim raspravama, razmjenom iskustava i vođen europskim vrijednostima demokracije.