Htio/htjela bi znati više o temama koje se ne uče kroz formalno obrazovanje, a odnose se na razrješavanje društvenih konflikata? Volio/voljela bi se upoznati s radom aktivista i nevladinih organizacija koje u regiji ostvaruju značajan doprinos izmjeni dominantnih narativa o devedestima? Želiš dati kvalitetan odgovor na pitanje gdje si bio/la 2021.?

POZIV ZA SUDIONIKE /CE

U sklopu projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava uz podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska organizira uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP)

EDUKATIVNO-AKTIVISTIČKU ŠKOLU TRANZICIJSKE PRAVDE
“GDJE SI BIO/BILA 2021.?”
koja će se održati putem platforme Zoom u periodu od 29. do 31. listopada 2021. godine za polaznike i polaznice iz Hrvatske i Srbije.

Program škole će se baviti sljedećim temama:

• Zašto je suočavanje s prošlošću potrebno pojedincima i društvu • Procesuiranje ratnih zločinaca i nasljeđe Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju

• Utjecaj dominatnih narativa u Hrvatskoj i Srbiji na izgradnju nacionalnih mitova

• “Memory activism”

• Mogućnosti umjetničkog izražavanja u aktivističke svrhe • Pravna i društvena prepoznatljivost „djece rođene zbog rata“

• Uloga medijskog izvještavanja i slobode izvještavanja tijekom ratnih zbivanja te u postkonfliktnom periodu

Na školi će predavati domaći i međunarodni eksperti, aktivisti i umjetnici te predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija.

Želja nam je sudionicima i sudionicama omogućiti kvalitetnije razumijevanje odnosa prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u društvima koja su prošla kroz sukobe te zajednički promisliti kako možemo utjecati na neponavljanje te se angažirati protiv ekspanzije nacionaliz(a)ma. Edukacija mladih i doprinosi procesima pomirenja kao i izgradnja održivog mira ciljevi su svih aktivnosti Inicijative mladih za ljudska prava.

Škola će se održavati na BHS jezicima.

Raspored škole nalazi se na linku: http://yihr.hr/hr/edukativno-aktivisticka-skola-tranzicijske-pravde-gdje-si-biobila-2021-prijavi-se/

Sudionici će nakon završene škole dobiti potvrdu o sudjelovanju. Uvjet je prisutnost na svim tematskim jedinicama.

Prednost pri odabiru imat će sudionici starosti između 18 i 30 godina.

Prijaviti se možete do nedjelje, 17. listopada 2021. ispunjavanjem prijavnog obrasca na poveznici u nastavku: https://forms.gle/yuzFHYcT1X7DK6pB9

(Podaci koje dostavite u prijavnici bit će isključivo korišteni za odabir sudionika i sudionica ove škole.)

Prijavitelji koji budu odabrani za sudjelovanje, bit će o tome obaviješteni mailom najkasnije do 20. listopada 2021.

Za dodatna pitanja i informacije slobodno se obratite na email croatia@yihr.org.

Aktivnost Škola tranzicijske pravde je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147€ od čega je 149.922,00€ osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Podršku za ovu aktivnost pružaju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).