Radionica „Promišljamo prošlost grada: Vukovar kroz vrijeme“ održat će se petak 22.10.2021. od 16:00 do 18:00 i subota 23.10.2021. od 10:30 do 12:30, u prostoru Europskog Doma Vukovar. Bit će organizirana za mlade, učenike, srednjoškolce i studente.

Tijekom radionice primijenit ćemo novu inovativnu metodu iz područja neformalne edukacije. Sudionici će, podijeljeni u parove, odabrati po jednu fotografiju povezanu uz povijest Vukovara u 20. stoljeću. Nakon toga, osmislit će lik koji će dodati na odabranu fotografiju. Tada će taj lik i izraditi prema prikazanom modelu, od najlonka, tkanine, vune i konca. Na kraju, prikazani lik koji je dodan na fotografiju, prezentirat će ostalim sudionicima.

Cilj radionice je promišljati povijest Vukovara kroz 20. st., kao i razmišljati o položaju i emocijama osoba koje su prolazile kroz teške i često vrlo bolne trenutke u toj prošlosti (npr. Drugi svjetski rat, Domovinski rat i sl.).  Metoda koju ćemo koristiti pokazala se kao vrlo dobar, uključujući i kreativan način da se progovori o kontroverznim i bolnim temama drugačije nego što se to inače čini.  Sudionici će imati priliku izraziti svoju kreativnost pri osmišljavanju lika i izradi lutkice te aktivno sudjelovati u radionici, surađivati s drugim mladima i naučiti više o povijesti svoga grada.

Pozivamo zainteresirane da se prijave sudjelovanje na jednoj od dvije ponuđene radionice putem telefona 099 216 0696 ili e-maila edvu@edvu.hr.